Puijon Pallo

Puijon Pallo (PuPa) perustettiin Kuopion Pallotovereiden sisarseuraksi 1946. Perustamisen jälkeen seura pelasi muutamia vuosia piirisarjassa. Toiminta hiipui 50-luvulla, mutta käynnistyi uudelleen 60-luvulla, jolloin seura pelasi aluesarjassa. PuPa:n oli tarkoitus olla reitti uusille pelaajille KPT:n joukkueeseen. Muutamien välivuosien jälkeen toiminta heräteltiin uudelleen henkiin 70-luvun loppupuolella. Tuolloin seura lähti mukaan V-divisioonaan. Menestys sarjassa oli hyvä, mutta ylemmille sarjaportaille ei ollut halua nousta muutamista sarjavoitoista huolimatta.


SPL käynnisti ikämiesjalkapalloilun 1982 Futura cupin nimellä. Puijon Pallo osallistui 1984 ensimmäistä kertaa SM-lopputurnaukseen nimellä PuPa Kultakoevet ja mestaruus tulikin jo ensimmäisellä yrityksellä. Tuossa vaiheessa päätettiin erikoistua kokonaan ikämiesjalkapalloon ja sen jälkeen PuPa onkin hallinnut lajia suvereenisti. 80-luvulla PuPa pelasi myös IV-divisioonassa.


PuPa:n hyvä menestys pohjautuu pitkälti 60-, 70- ja 80-lukujen hyvään Kuopiolaismenestykseen jalkapallossa. Tuolloin parhaimmillaan KuPS, KPT ja Elo pelasivat yhtäaikaa mestaruussarjassa. Vaikka tuohon aikaan seurat olivat kovia kilpailijoita toisilleen, mahtuivat pelaajat aktiiviuransa jälkeen samaan seuraan ilman ongelmia. Tämä on taannutkin PuPa:lle riittävästi laadukkaita pelaajia vuosien ajan. Täydennystä on tullut alempien sarjatasojen seuroista sekä muutama uusi pupalainen on löytynyt myös naapurikaupungeista.


Tällä hetkellä PuPa:lla on vireä ja hyvin toimiva johtokunta sekä runsaasti aktiivisia pelaajia, joten tulevaisuuskin näyttää valoisalle.
PuPa Kultakoevet on kaikkien aikojen menestyksekkäin ikämiesjalkapalloseura Suomessa. Seura on voittanut tähän mennessä SM-turnauksissa:


65 kultaa
32 hopeaa
27 pronssia

(Päivitetty 20.05.2024)